top of page
  • Writer's pictureRajkumar Sabanadesan

Väsynyt ja hukassa oleva johtaja ei pysty olemaan innovatiivinen

Päivitetty: 11. elok. 2020

Tullaksesi johtajaksi, sinun on ensin opittava johtamaan itseäsi. Itsensä johtaminen edellyttää hyvää itsetuntemusta. Johtaminen on prosessi, itsensä johtaminen on elämän mittainen prosessi. Itsensä tuntemisessa yksi tärkeä osa-alue on omien vahvuuksien tunnistaminen, mutta ennen kaikkia meidän on osattava tunnistaa heikkoutemme ja vajavuutemme. Johtaja katsoo maailmaa ja johdettavia omien kokemustensa kautta; toisin sanoen johtajan eletty elämä vaikuttaa suoraan siihen, millainen maailmankatsomus hänellä on.


Eletty elämä vaikuttaa siihen, miten hän käsittelee ja kokee onnistumisia ja epäonnistumisia. Mitkä kokemukset ovat muokanneet hänen arvomaailmaansa. Itse olen toiminut esimiehenä ja johtajana noin 10vuoden ajan eri organisaatiossa. Olen tullut tietoiseksi siitä, että omat lapsuudenkokemukseni ovat vaikuttaneet minuun suuresti paitsi ihmisenä, myös johtajana – niin hyvässä kuin pahassakin. Ne kokemukset ovat vaikuttaneet minun johtamis- käsityksen. Olin 13-vuotias kun jouduin ensimmäistä kertaa eturintamalle Pohjois-Sri Lankassa, Jaffnassa. Minua pelotti, ahdisti, ja pelkäsin että kuolisin heti ensimmäisessä taistelussa. Sanoin ryhmäjohtajalleni että minua pelottaa. Kerroin, että minulla ei ole kokemusta: olin saanut vain kolmen viikon koulutuksen. Johtaja katsoi minua silmiin ja kysyi minulta: ”Kuka on sinun paras kaverisi näistä pojista?”. Osoitin vierelläni seisovaa kaveria ja sanoin: ”Hän on minun ystäväni”. Johtaja sanoi: ”OK, tehtäväsi on noudattaa käskyjä ja huolehtia ystävästäsi!” Olin todella hämmentynyt hänen vastauksestaan, mutta ei minulla ollut muita vaihtoehtoja kuin totella. Olin sentään 13-vuotias poika AK-47 kädessä ensimmäistä kertaa rintamalla. Vasta 30-vuotiaana oivalsin 17 vuotta aikaisemmin tapahtuneen dialogin merkityksen. Silloin sen todella ymmärsin, vaikka sen ohjeen mukaan olin alitajuisesti elänyt koko elämäni.


Väsynyt ja hukassa oleva johtaja ei pysty olemaan innovatiivinen ja luova. Johtajan tehtävänä on pitää hyvää huolta niin omasta kuin tiiminsä hyvinvoinnista. . Vain hyvinvoiva työyhteisö jaksaa pysyä mukana jatkuvassa uudistumisprosessissa. Minulle johtaminen on huolehtimista. Minulle johtaminen on rinnalla seisomista, ja on lojaalisuuden osoittamista. Minulle johtaminen on periksiantamattomuutta. Minulle johtaminen on omien periaatteiden ja arvojen noudattamista. Minulle johtaminen on suunnannäyttämistä. Organisaatioissa työ ei lopu tekemällä, pikemminkin se lisääntyy. Siksi on elintärkeää osata itse asettaa omat rajansa. Rajaa emme voi asettaa, jos emme tunne itseämme. Näissä onnistuminen edellyttää itsensä tuntemista. Ilman sitä emme voi tietää missä olemme hyviä, ja missä meidän täytyy kehittyä ja missä asioissa meidän pitää pyytää apua. Itsensä tunteminen auttaa meitä johtamaan itseämme tasapainoisesti. . Jokainen voi itseltään kysyä seuraavia kysymyksiä:

  1. Olenko riittävästi huomioinut kaikki hyvinvoinnin osa-alueet?

  2. Lyönkö jotakin osa-aluetta jatkuvasti laimin?

  3. Ennen kaikkea, olenko riittävän rehellinen itselleni?

On utopiaa ajatella, että kaikki osa-alueet ovat aina hallinnassamme. Tärkeintä onkin tunnistaa pahimmat laiminlyönnin osa-alueet ja lähteä niitä suunnitelmallisesti korjaamaan. Vain itsensä tuntemalla voimme muistaa, mistä olemme tulossa, ymmärtää, missä olemme juuri nyt, ja nähdä, minne olemme menossa. 


We don’t see the world as it is. We see the world as we are.

Raj Sabanadesan

Kirjoittaja on tamperelaistunut srilankalainen liikkeenjohdon ja muutosjohtamisen konsultti.

25 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page